Elsa kop

De reis en laatst bekende positie van Elsa :

Ga met de muis over de blauwe markers voor meer informatie.
Zaterdag 15 augustus - Stellendam : Trip 55 mijl.
51*49' NB - 04*03' OL
Hier verheugen we ons op een weerzien met Margot, Leon, Hannah en Liede. Maar vanavond lukt dat niet meer. We liggen even voor 19u. in
de sluis. Voor die kleine meisjes wordt dat te laat.
Zondagmorgen gaan we door de duinen en langs de zee, op de fiets naar Ouddorp. Een heerlijk weerzien. Gezellig in de tuin met de koffie en
de kadootjes.


Vrijdag - 14 augustus - Oostende : Trip 34 mijl.
51*14' NB - 02*55' OL
Elsa ruikt de stal.., met de Hijdraai van Frans&Gerrit op de hielen.
Wat natuurlijk uitdraait op een dolle avond in de Royal Yachtclub van Oostende..

Donderdag 13 augustus - Calais Trip : 21 mijl.
50*57' NB - 01*50' OL
Om deze drukke zeehaven binnen te kunnen varen moeten we even om toestemming vragen of de kust veilig is, wat betreffend de vele in-
en uit varende veerboten maar we passen er goed tussendoor. Voor de jachthaven ligt een drempel en een draaibrug. De haven is alleen 3 uur voor- en 3 uur na hoogwater te bereiken. Maar de timing was toevallig goed. We konden vrijwel gelijk naar binnen..

11 - 12 augustus - Boulogne : Trip : 46 mijl.
50*43' NB - 01*35' OL
Mooie tocht, lekker gezeild, maar nu is het even, op de plaats:rust.
Teveel wind en uit de verkeerde hoek.
We gaan de oude binnenstad verkennen, onverwacht gezellig en interessant met natuurlijk een bezoek aan de grote Cathedraal.

Maandag 10 augustus - Eastbourne - Trip : 19 mijl.
50*47' NB - 00*19' OL
De wind staat nog goed naar "de Overkant"...

Zondag 9 augustus - Brighton - Trip : 44 mijl.
50*48' NB - -00*06' OL
Met goeie wind en zonnig weer is er weinig te melden..

Zaterdag 8 augustus - Beaulieu River - Trip : 33 mijl.
50*47' NB - -01*24' OL
Tegenover het eiland Wight ligt deze prachtige rivier, kronkelend door het landschap met eeuwenoude bossen. Overal liggen meerboeien waar je de boot aan vast kunt maken. Het was een mooie avond. Met de Cobb (bbq) erbij en lekker zwemmen. De volgende dag hebben we ons in het wedstrijdgeweld van de Cowesweek gestort.
Altijd leuk om naar te kijken.

Vrijdag 7 augustus - Lulworth Cove - Trip : 7 mijl.
50*37' NB - -02*14' OL
Een heel bijzondere en onvergelijkbare ankerplek. Het is een bijna ronde baai, omgeven door steile kliffen met een kleine, bijna onzichtbare opening naar zee. Heel mooi plekje! Alleen te bereiken als het rustig weer is anders is het te onstuimig. Maar dat hadden we, we hebben zelfs gezwommen. Met de rubberboot naar de wal. Daar lopen prachtige wandelingen naar de kliffen. Er ligt een mooi dorpje achter met een gezellige kroeg. Het was weer genieten..

donderdag 6 augustus - Weymouth - trip : 47 mijl.
50*36' NB - -02*27' OL
Lekker weer, mooie wind, hard gezeild. Max;.., 11 knt. met de gennaker
Over de grond.., dat wel, maar toch..!!

donderdag 6 augustus - Weymouth - trip : 47 mijl.
50*36' NB - -02*27' OL
Lekker weer, mooie wind, hard gezeild. Max;.., 11 knt. met de gennaker
Over de grond.., dat wel, maar toch..!!

3 - 4 - 5 - augustus - TORQUAY - Trip : 10 mijl.
50*27' NB - -03*31' OL
Dit is echt de Engelse Rivièra. Torquay is een sjieke badplaats. In het centrum merk je dat niet zo. Daar is het een kermis voor de toeristen. De jachthaven is prachtig en luxe, van alle gemakken voorzien. Kost ook een paar centen (de hoofdprijs tot nu..) we hebben weer flink gewandeld en gezien hoe mooi de optrekjes langs de kust erbij staan. Mooie zandstranden, alleen, geen strandweer... Maar dat is onderweg !!

1 - 2 augustus - DARTMOUTH - Trip : 34 mijl.
50*21' NB - -03*34' OL
We waren hier natuurlijk 2 jaar geleden ook al. Maar ook hier is zoveel te doen en te zien. We zijn er nu nog niet mee klaar. We zijn nu met de stoomtrein uit geweest. Een prachtig traject langs de kust. Heerlijk rustig op zondagmorgen. De conducteur vond dat we first class moesten reizen. Dat was ook de mooiste Panorama coupé met pluchen fauteuils en een glas champagne in de hand. Wel lachen en dat op zondagmorgen!

30 - 31 - Juli - YEALM RIVER - Trip : 22 mijl,
50*18' NB - -04*03' OL
Met een heel leuke tussenstop bij POLPERRO. Het ligt verscholen tussen de rotsen, te spannend om dichtbij te komen, naar binnen varen is echt niet aan de orde. Elsa gaat voor anker. Het is een mooie rustige dag. We gaan er met YouTube op uit. Komen het pittoreske haventje binnen varen.. En dan weet je niet wat je ziet. Het is een eeuwenoud smokkelaarsstadje met huizen uit 1200 en straatjes zo smal, kan geen auto rijden.
' s Middags varen we de Yealm River op. Ook weer een beetje puzzelen om binnen te komen maar dan vaar je door het bos op een kronkelende rivier, te mooi om waar te zijn.

28 - 29 juli - FOWEY - Trip : 24 mijl.
50*Wo' NB - -04*37' OL
Ook hier liggen we weer lekker rustig aan een boei met mooi uitzicht op alles om ons heen. Enige nadeel; moeizaam internet, overal eigenlijk. Daarom loopt het blog btje achter. Fowey is erg leuk plaatsje, daardoor wel toeristisch. Maar daar heb je op de boot geen last van. Weer een prachtige wandeling. Er wordt (te) weinig gefietst. Cornwall is hier wel héél heuvelachtig.. 's Avonds heerlijk gegeten bij de Royal Fowey Yachtclub. Willem had zijn lievelingsmaal.. Scallops met Blackpudding. (BLOEDWORST!!) Hij heeft genoten..😋

Maandag 27 juli - FALMOUTH : Trip 6 mijl.
50*9' NB - -05*3' OL
Weer terug in Falmouth en gelijk onder de mensen. We treffen hier Gerrit en Carla. Het is druk in de haven want er staat teveel wind. Voor die 6 mijl met ruime wind was dat geen probleem. Het weer is matig met best wel afentoe zon en verder maken we het gezellig. We borrelen en eten met elkaar en in Falmouth is genoeg te doen en te zien!

25 - 26 juli - Helford River. Trip : 32 mijl.
50*05' NB - -05*08' OL
De ingang van de rivier is wat moeilijk te onderscheiden maar de vaaraanwijzingen zijn duidelijk en als je de vernauwing voorbij bent en de rivier zich opent is het zo mooi en heel rustig. Er is geen Marina, je pakt een boei op en klaar. De grootste drukte is aan stuurboord rond de Pub:Ferry Boat Inn. Daar konden wij met de rubberboot zo naartoe. Hier vandaan zijn we gewandeld naar de Trebah Garden of Dreams. Aan bakboord ligt het stille Helford village en de zeilclub.

23 - 24 juli NEWLYN - PENZANCE
50*06' NB - -05*32' OL
Even bijkomen en daarna heel mooi langs de kust gewandeld naar MOUSEHOLE. Eigenlijk wilden we daar naar toe met Elsa.., maar daar hebben we een foute boot voor. Er naar toe wandelen was al heel leuk, toen we het haventje zagen was het echt een muizeholletje, een heel schattig haventje wat bij laag water bijna helemaal droog valt.
Penzance was ook mooi om naartoe te wandelen. Niet om in de haven te liggen maar wel leuk voor de foto's!

Donderdag 23 juli - Newlin - Penzance - trip : 150 mijl.
50*06' NB - -05*32' OL
We hoefden ons niet te haasten, we moesten toch een nachtje doorvaren.
Ruime wind, wisselend 3-4-5. Met de verwachting dat ie er in de loop
van de avond wel uit zou gaan. Maar dat gebeurde dus niet.
We liepen de hele dag al met een gemiddelde van 8 knt. En dat bleef de hele nacht zo. Ze denderde maar door. Het ging eigenlijk prima.
De nacht was helder met een klein maantje en een mooie zonsopkomst.
Zo liepen we 's morgens om 8 uur de rommelig, drukke vissershaven van
NEWLYN-PENZANCE binnen. We waren weer aan de Engelse Zuidkust.
En gaan nog even genieten van CORNWALL.

Maandag 20 juli - Cork - Crosshaven
51*48' NB - -08*18Maandag' OL
We zijn weer terug. We liggen hier bij de club veel fijner dan in de stad. We zijn blij dat we weer terug zijn. Alhoewel we gistermorgen nog wel een mooie stadswandeling hebben gemaakt, waarvan de Engelse markt uit 1610 het leukst was. Begin van de middag zijn we, met stroom mee, langs het mooie Blackrock Castle aan de LEE weer rustig terug gevaren.


Zondag 19 juli - Cork. : in de stadshaven.
51*53' NB - -08*27' OL
Klinkt leuker dan het is.. Er zijn geen faciliteiten en kost de hoofdprijs. En eigenlijk valt de stad Cork ook een beetje tegen.
Veel verwaarloosde panden. Maaar, we lagen tegenover een bouwproject van de BAM. Die doen in ieder geval hun uiterste best om de boel een beetje op te knappen.. Zondagavond hebben we lekker rondgewandeld en maar een Pub bezocht.. Daarna hadden we wat moeite om de boot weer te vinden..Uiteindelijk hebben we ons met een tuktuk naar de Elsa laten brengen.. Ze lag er gelukkig nog rustig.
En zo kwam alles weer goed.

Zaterdag 18 juli - Cork - Crosshaven - trip : 18 mijl.
51*48' NB - -08*18' OL
We zijn nu te gast bij de oudste Yachtclub ter wereld..
De Royal Cork Yachtclub uit 1720. We worden biezonder aardig ontvangen. We zijn "more than welcome" en eten 's avonds, dineren moet ik natuurlijk zeggen, in stijl, met een prachtig uitzicht over de haven en de rivier.
We zijn hier nog niet in Cork maar in Crosshaven. Om te wandelen loopt er een mooie kustweg naar Crosshaven, niet naar Cork. Dat ligt nog ongeveer 40 km. landinwaarts. Net te ver om op een dag te fietsen
, kan wel, maar de stad moet ook nog bezichtigd worden.
Morgen varen we naar de stad.

15 - 16 - 17 juli Kinsale.
51*42' NB - -08*31' OL
We blijven een paar dagen omdat het wel een erg leuke plaats is.
Mooie plek bij de Royal Yachtclub. Er is veel te doen. En het weer
wordt steeds beter.. Er wordt gefietst en gewandeld.
We bezoeken forten, ruines en kastelen en natuurlijk iedere avond naar de Pub!! Life muziek in elke kroeg. Het is onwijs leuk.
Wat een muzikaal volkje, die Ieren!!

Dinsdag 14 juli - Kinsale - trip : 39 mijl.
51*42' NB - -08*31' OL
Volgens het weerbericht van gisteravond zou het ruim tot bij de wind worden.
Maar, nee hoor, gedraaid vannacht, het is in de wind geworden.
Veel wind is er eigenlijk niet, te weinig om mee te zeilen.
Dus, hup, gaan met die 100 PK. Is ook wel heel relaxed zo.
We zijn begin van de middag al in Kinsale.

Maandag 13 juli - Baltimore
51*29' NB - -09*22' OL
Gisteren weer in Bearhaven / Bear Island.
Vandaag hier voor Baltimore voor anker, oftewel aan de boei!
Wel zo gemakkelijk. Lijntje eromheen en klaar!
We gaan niet naar de wal, we hebben alle interessante dingen gezien.
Na al die kroegentochten nu maar eens op tijd te kooi en
morgenochtend niet te laat varen.

9 - 10 en 11 juli - Dingle
52*08' NB - -10*16' OL
Het is een fijne plek hier, gezellig, wel een beetje heel toeristisch.
We kunnen wandelen, fietsen, veel leuke winkels en 's avonds naar de kroeg!!, iedere avond weer.. Overal komt muziek vandaan en je wandelt van de een naar de ander. Maaar, het is ook het weer waardoor we even afgeremd worden.
Nadenken.. over; welke kant op?? We willen eigenlijk nog wel wat hogerop maar het weer laat het niet toe. We krijgen van verschillende kanten te horen ; hoe hoger je komt, hoe onstuimiger. Dat hadden we al
gemerkt. De bergen worden hoger, maar ook de golven. Elsa doet het allemaal heel gemakkelijk, zeilt heerlijk. Maar het is niet ontspannen varen. Wij vinden het niet gezellig.
Dus..., we gaan terug. Fungie zwemt weer gezellig rond de boot met ons mee tot we uit het zicht verdwenen zijn.

Woensdag - 8 juli - Dingle - trip : 62 mijl.
52*08' NB - -10*16' OL
Hier werden we bij het invaren van de baai meteen al verwelkomd door
"Fungie" Een bottlenosed dolfijn die hier al 29 jaar in de baai rondzwemt!! Hij zwom ook met ons mee tot aan de haven. Heel leuk!!
Dat beest is hier een attractie! Op zee zien we ook regelmatig dolfijnen. Vandaag was best pittig dagje; 62 mijl aan de wind.
Het was een mooie zeildag.
En 's avonds naar de pub. M'n eerste guiness gedronken jaja!!
Overal live muziek! Dingle is leuke plaats, mooie haven.


Zondag 5 juli - Bear Island - trip : 34 mijl.
51*38' NB - -09*49' OL
Er is storm op komst.. Volgens de havenmeester wordt maandag
een slechte dag. Wat een geluk dat we nu hier al zijn en niet meer op zee. We liggen nu in jachthaven in een heel beschutte baai. 's nachts komt de storm met veel regen. In de loop van de ochtend klaart het al weer op en in de middag kunnen we fijn wandelen. Die beweging hebben we hard nodig..

Vrijdag 3 juli - Baltimore IERLAND - trip : 146 mijl.
51*29' NB - -09*22' OL
Voorlopig is het aardig gelukt. Zuid-Ierland was het doel dit jaar en
hebben we nu bereikt.
Een gebied waar we nog niet eerder geweest zijn.
voor de nacht op zee hadden we heel rustig weer.
Een mooie ruime wind en als kadootje; volle maan!!
Ik zat heerlijk in mijn pyjamaatje te dromen in de kuip en te staren naar de maan.. En opeens na 22 uur zeilen waren we in Ierland!
Heel biezonder om hier te zijn.

Woensdag 1 juli - Scilly islands - trip : 63 mijl.
49*53' NB - -06*20' OL


Dinsdag 30 juni - trip : 67 mijl - Falmouth
50*09' NB - -05*03' OL


Maandag 29 juni - trip : 67 mijl - Falmouth
50*09' NB - -05*03' OL


Maandag 29 juni - trip : 67 mijl
50*09' NB - -05*03' OL


Zondag 28 juni - Brixham - trip : 47 mijl
50*23' NB - -03*30' OL


Zaterdag 27 juni - Weymouth - trip : 33 mijl
50*36' NB - -02*27' OL


Vrijdag 26 juni - Poole. trip : 34 mijl
50*42' NB - -01*59' OL


Donderdag 25 juni - Portsmouth Haslarmarina. trip : 60 mijl
50*47' NB - 01*6' OL


Woensdag 24 juni - Eastbourne. - trip : 49 mijl
50*47' NB - 00*19' OL


Dinsdag 23 juni - Boulogne sur Mer trip: 71 mijl
50*43' NB - 01*36' OL


Zaterdag 20 juni - Blankenberge Trip : 45 mijl.
51*18' NB - 03*07' OL
Zoeterwoude - Willemstad - Stellendam.
Hier nog even Margot en de meisjes, Hannah en Liede uit Ouddorp
geknuffeld en nu zijn we dan op weg...
En aangekomen in Blankenberge.
Hier hebben we even gewacht tot we de goeie wind kwam.
Dinsdag ochtend konden we weer losmaken.